Letní škola Analýza a zpracování ekonomických dat

 

Provozně ekonomická fakulta Mendelovy Univerzity v Brně si Vás dovoluje pozvat na třetí ročník letní školy Analýza a zpracování ekonomických dat.

 

Cílem tohoto ročníku letní školy je představit použití statistických metod ve vybraných oblastech analýzy dat z dotazníkových šetření. První část letní školy se zaměří na metodické principy přípravy dotazníkových šetření a základy jejich zpracování. Ve druhé části budou účastníkům představeny vybrané statistické metody analýzy dotazníkových dat jak z pohledu nutného statistického základu, tak při analýze konkrétních souvisejících problémů v software SPSS nebo MATLAB.

 

Letní škola je vhodná pro studenty magisterských a doktorských studijních programů, vědecké a akademické pracovníky a odborníky z veřejných institucí, využívající při své práci empirické analýzy dotazníkových dat.

 

Termín konání: 18. - 21. 9. 2018

 

Lektoři:

 

Jan Hanousek je profesorem ekonomie na CERGE-EI. Jeho výzkumná a pedagogická aktivita se orientuje do oblasti aplikované ekonometrie, statistiky, firemních financí a bankovnictví. Profesor Hanousek, který je držitelem řady ocenění v oblasti kvality výuky na Karlově Univerzitě, představí účastníkům metodické principy designu dotazníkových šetření a jejich analýzy včetně mnoha případů využití dotazníkových dat v ekonomickém výzkumu.

 

 

 

 

Jan Tuček vystudoval obor ekonomická statistika na VŠE, poté pracoval téměř 20 let na Českém statistickém úřadě. Od roku 2003 je ředitelem renomované výzkumné agentury STEM/MARK, která se zabývá marketingovým výzkumem - národními výzkumy médií a pro média, výzkumy cestovního ruchu, propagací ČR v zahraničí a efektivitou reklamy. Na letní škole studentům sdělí své mnohaleté zkušenosti s využitím dotazníkových dat v marketingovém výzkumu.

 

 

 

 

Michaela Gstrein absolvovala studium ekonomie na Vienna University of Business and Economics a Institute of Advanced Studies ve Vídni, kde od roku 2002 působila jako vědecká pracovnice. Od roku 2016 pracuje na institutu WPZ Research, kde se její výzkumná aktivita zaměřuje na analýzu problémů rodinné politiky, sociálního zabezpečení, zaměstnanosti žen a hodnocení účinnosti sociálních politik. Na letní škole představí Dr. Gstrein vybrané možnosti využití dotazníkových dat při analýze socio-ekonomických problémů.

 

 

 

 

Formát letní školy:

Výuka na letní škole má strukturu dopoledních přednášek a odpoledních seminářů (PC labs), na kterých budou účastníci analyzovat související problémy na datových souborech v software SPSS nebo MATLAB (registrace probíhá pro jednu ze dvou odpoledních sekcí).

Semináře budou vyučovat Mgr. Milan Machalec (Acrea a.s. v sekci SPSS) a doc. David Hampel (Mendelova univerzita v Brně) v sekci MATLAB, který bude rovněž lektorem na dopoledních přednáškách 2. - 4. den letní školy.

Účast na odpolední sekci nepředpkládá dřívější znalost práce v programu MATLAB a SPSS.

 

Harmonogram výuky - zde.

 

Školné:

Doktorští a magisterští studenti: 3 000 Kč

Ostatní akademičtí a vědečtí pracovníci: 6 000 Kč

(cena zahrnuje studijní materiály, výuku, občerstvení v průběhu konání letní školy, a certifikát o absolvování letní školy)

 

Po registraci dostanou účastníci potvrzující email s informacemi o způsobu úhrady poplatku.

Studenti a zaměstnanci PEF Mendelu: účast je bezplatná.

 

Registrace přes přihlašovací formulář. 

 

Doplňující informace:

Petr Koráb, email: petr.korab@mendelu.cz , Soňa Kukučková email: sona.kukuckova@mendelu.cz